Интензивните проверки по отношение на виртуалните животни са на лице. Не са малко случаите, които вече сме идентифицирали, при които имаме несъществуващи животни, регистрирани в системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това каза земеделският министър Иван Иванов по време на Десетия национален събор на овцевъдите в отговор на журналистически въпрос.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

“В момента в БАБХ върви сериозна реформа по отношение на кадрите там и на системите, с които работят. Именно така ще можем да изчистим всички несъответствия”, категоричен е земеделският министър.

През декември 2021 г. Иван Иванов коментира в интервю за Агри.БГ, че “работата в пълна прозрачност е основната задача на земеделското ведомство. Прозрачността означава и минимум съмнения по отношение на разходването на средства - както национални, така и европейски”.

Тогава той коментира, че е възложил анализ на наредбата и начина, по който се регистрират животните, за да падне процентът на виртуалните животни и те да бъдат изчистени от системата.

Към момента не сме получили нито анализ, нито пък сме видели промени във ВетИС системата на БАБХ, но пък проверките наистина продължават.

През април Иван Иванов каза, че “за пресичането на схеми като т. нар. „виртуални животни“ ще бъдат проверявани отделни земеделски стопани, за да бъде защитен интересът както на данъкоплатците, така и на потребителите”. 

На 19 април станахме свидетели на потресаваща гледка на мъртви животни и ушни марки в Кочериново. По-фрапиращото обаче е, че животновъдното стопанство е собственост на един от зам.-председателите на Сдружение "Обединени български животновъди". В другите две стопанства в Кюстендилско на същия собственик също са идентифицирани виртуални животни. Тогава се наложи и намеса на полицията.