Проблемът на животновъдите с пасищата и мерите беше една от обсъжданите теми на срещата между фермери и земеделския министър в оставка Иван Иванов, съобщават от пресцентъра на агроминистерството.

Важните срокове през юли

По думите на агроминистъра вече има сформирана работна група, за да се изчистят проблемите, възникнали при ползването им. Тя трябва да приключи работа си до края на юли. „Предложенията, които ще бъдат направени, ще преминат обществено обсъждане, като крайните решения ще се вземат на база на становищата на заинтересованите страни“, разясни Иванов.

Готов е Законът за браншовите организации, като предстои през следващите дни той да бъде представен”, обяви още ресорният министър. Общественото гласуване на проектозакона приключи и въпреки различните възражения по него до края на месеца трябва да бъде финализирано разглеждането му. „Заложили сме в този законопроект максимално представителство, максимална членска маса и нейното доказване всяка година“, обясни агроминистърът. 

По време на дискусията представителите на сектора поставиха въпроси, свързани със засилване на контрола в област Габрово и Общинската служба по земеделие - Севлиево. Бяха засегнати и проблеми с чертожниците, идентификацията на животните, както и стопанисването на язовирите в района.

Тема на разговорите бе и възможностите за подпомагане с евросредства на птицевъди и свиневъди. Министър Иванов обясни, че проблемът не е в България. По думите му Европейската комисия не счита, че отглеждането на свине и птици трябва да влиза в секторите, които се субсидират с европейски средства. 

Той уточни, че ЕК никога няма да разреши да се подпомагат свиневъди и птицевъди, защото става дума за индустриално отглеждане на животни. „Единственият вариант е да получат средства от държавния бюджет и затова тази година ще бъдат отпуснати 25 млн. лв., като предстои нотификация и обявяване на прием“, каза още Иван Иванов.