Пред българските производители на слънчогледови семена е възможно в недалечно бъдеще да се отвори нова пазарна ниша за износ в далечна Австралия.
 
 
Това стана ясно по време на среща в София между зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова и Кейт Лоугън, посланик към Посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за България.
 
На 22 май миналата година по време на българското председателство на Съвета на ЕС беше взето решение за започването на преговори за търговско споразумение между Съюза и Австралия и Нова Заландия. В момента търговските и икономическите отношения се организират в Рамката за партньорство между ЕС и Австралия от 2008 г.
 
Зам.-министър Лилия Иванова подчерта, че България заедно с останалите държави-членки на ЕС подкрепя договарянето на широкообхватно, амбициозно и балансирано споразумение, но при внимателен подход към чувствителните селскостопански стоки.
 
Снимка: Министерство на икономиката
 
По думите й сега са налице предпоставки за разширяване на пазарните ниши в Австралия за българския износ на медикаменти, двигатели и електрически апарати, медицински инструменти, етерични масла, слънчогледови семена и други. 
 
„Страната ни също така отдава съществено значение на привличането на австралийски инвестиции и разнообразяването на тяхната отраслова структура в посока на производства с по-висока добавена стойност“, допълни зам.-министър Лилия Иванова.
 
Група българи от различни сектори са основали Австралийско-български бизнес съвет с цел укрепване и задълбочаване на търговските връзки между България и Австралия, съобщиха още от Министерството на икономиката.