С началото на учебната година продължават проверките на Инспекцията по труда във Враца за наемането на непълнолетни за работа в селското стопанство. Това беше един от основните приоритети през месец август, който остава такъв и през септември. Анализът на експертите на национално ниво сочи, че 7 на всеки 10 работещи през лятото и ранна есен тинейджъри са именно на полето или във фермите.

Селското стопанство е сред най-проверяваните отрасли

„В това не виждам нищо лошо, защото и аз самият съм ходил на бригади като ученик да бера домати, цвекло, царевица и от това не ми се случи нищо лошо. При всички обстоятелства е по-добре младежите да са заети с някакъв труд, отколкото да висят по градинките и по улиците. Всичко обаче трябва да се прави по реда на закона”, коментира Васил Борисов, който е дядо на 17-годишен внук.

Доволен е, че момчето понякога само идва да му помага в градината и проявява интерес, но с това според него трябва да се изчерпва всичко.

„Лично аз не бих наел дете да работи при мен, особено през учебната година, защото най-важният им ангажимент на тази възраст е да се образоват  и то възможно най-добре. Така или иначе заради пандемията миналата учебна година им се разпиля с карантината, та сега е важно да са в класните стаи”, откровен е Васил.

Важното изискване на закона, за което инспекцията ще следи и тази есен е дали наетите непълнолетни имат сключен договор и налице ли е предварителното одобрение за това.

Искането се подава от работодателя до Инспекцията по труда, като това може да се направи и по електронен път. Задължително е обаче да се подаде преди наемането, а самото то да стане едва след като бъде получено одобрение.

„Наемане на непълнолетни без предварително разрешение е квалифицирано като престъпление, поради което при установяване на такова нарушение се уведомява прокуратурата”, обясни директорът на Инспекцията по труда във Враца Румен Младенов.

Ако непълнолетните са наемат с цел обучение, в Кодекса на труда са регламентирани договори за ученичество и за стажуване. Непълнолетните работят на намален работен ден от 7 часа, за което трябва да получат минимум минималната работна заплата. Полагането на извънреден и нощен труд за тях е забранено.

По информация на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда детски труд има във всяка сфера, но най-много се трудят в селското стопанство. Седем от всеки 10 работещи деца са на полето.

Според данните на Международната организация по труда около 152 млн. деца по света работят, вместо да ходят на училище. У нас средно за година инспекцията издава над 8000 разрешителни за наемане на работа на непълнолетни над 16-годишна възраст. За подрастващите под нея законът абсолютно забранява платения наемен труд.

През последните години тенденцията е за постоянно нарастване на наемането на непълнолетни лица, сочат данните от анализа.