28-годишният Никос Големис е гръцки фермер, който е привърженик на биоземеделието. Той има стопанство в малко село в Лакония, Гърция.

Ексклузивно: Наш животновъд е в екип за мобилна технология срещу Covid-19

Произвежда, преработва и разпространява продукцията си със съвременен подход, съчетавайки използването на възобновяема енергия и приближавайки хората до природата, пише ypaithros.gr.

На площ от 450 дка младият земеделец отглежда органично различни култури. Наследява практиката на биологичното земеделие от своето семейство.

Още през 1997 г., когато мнозина бяха безразлични или просто не познаваха перспективите на биологичното земеделие, семейството на Големис сертифицира производството си.

Основната ни цел беше да дадем на природата това, което тя щедро ни е дарила, споделя Никос Големис.

В стопанството на Големис се отглеждат маслини, цитруси, зеле, карфиол, броколи, картофи, патладжани, рукола, копър и много други.

Началото

Никос е на 16 години, когато взема решение да се заеме със семейния бизнес. Той обича природата и земеделската работа. Сега вече е на 28 години и постоянно се интересува от новите неща в селскостопанския сектор. Планира да разшири бизнеса си.

Още през 2010 г. се заема със свободно отглеждане на кокошки, а две години по-късно изгражда фотоволтаичен парк за производство на електроенергия и опазване на околната среда.

Искахме да използваме възобновяеми енергийни източници, за да снабдяваме собственото си стопанство с нужните мощности. Излишните количества произведена енергия предоставяме на местната електрическа компания, казва Никос Големис.

Разрастване

Младият фермер допълнително развива бизнеса като през 2015 г. създава преработвателно предприятие. В него произвежда сокове без добавена захар. Освен сок от портокал, ягоди, мандарини, грейпфрут и лимон, той предлага на пазара още концентриран доматен сок, миксове от различни плодове и дори тиква. В стопанството му се произвежда и зехтин.

Нашата цел е да не губим нищо, което природата ни дава щедро, обяснява Никос.

Продукцията си реализира на биопазари и в избрани магазини в цяла Гърция. Приоритет е местният пазар.