Възможност за дегустация на около 40 сорта десертно грозде, произведено в Експерименталната база на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен, както и на червени и бели вина, произведени в избата на института, ще предложи Открит ден на виненото и десертното грозде. Инициативата е на Министерството на земеделието и храните, Селскостопанска академия – София и ИЛВ - Плевен и ще се проведе на 28 август от 10 часа в сградата на института.

 

Директорът на ИЛВ - Плевен доц. Иван Пачев информира, че най-новото в селекцията на ИЛВ ще представи доц.д-р Мирослав Иванов. Представяне на сортове лози за реализация през 2013 година ще направи доц. Д-р Виолета Димитрова. Темата „Проява на болести и неприятели по лозята през 2013 година“ ще бъде представена от гл. асистент д-р Николай Генов и ас. Цонка Любенова. Ще бъдат коментирани и възможностите за банково финансиране на производителите на грозде.

 

По думите на доц. Пачев мероприятието ще бъде фокусирани върху представянето пред производителите на най-новите сортове грозде, селектирани в плевенския институт. Сред десертните сортове ще бъдат презентирани “Гарант” и “Плевенски фаворит”. Доц. Пачев обясни, че сортът “Гарант” спада към групата на най-раннозреещите бели десертни сортове. Той узрява в края на юли – началото на август, като гроздът е средно голям до голям, а зърната – средно едри. Лозите са с висока родовитост и добив, с повишена устойчивост при ниски зимни температури, мана и оидиум – болестите, които влияят най-много върху развитието на лозата и даването на максимален добив от нея. “Плевенски фаворит” също е раннозреещ десертен сорт, като узрява към средата на август. Лозите се характеризират с висока родовитост и продуктивност, както и с повишена устойчивост при ниски температури и мана.

 

От винените сортове най-новият в селекцията на ИЛВ е “Плевенска роса”. Той е раннозреещ бял винен сорт, чието грозде узрява през първата половина на септември. Лозите са с повишена устойчивост на мана оидиум и ниски температури, като сортът е подходящ за производство на бели сухи мискетови вина. Виното е със сламесто зелен цвят, приятна свежест, съчетана с нежен мискетов аромат, хармонично разпределен в самата течност. Друг от новите винени сортове е “Трапезица”, който е червен, среднозреещ сорт. В района на Плевен гроздето му узрява в началото на септември, лозите са с повишена устойчивост на мана оидиум и ниски температури, като сортът е подходящ за производството на качествени червени сухи вина. Те се характеризират с рубинено червен цвят, добре изразен специфичен плодов аромат и са меки, плътни и хармонични. Съзряват бързо и могат да се консумират като млади. Третият сорт е “Кайлъшки рубин” – средно до къснозреещ червен сорт, чието грозде узрява в края на септември – началото на октомври. Лозите също са с повишена устойчивост на ниски температури и мана оидиум. Сортът е подходящ за производство на червени сухи вина, отличаващи се с рубинено червен цвят, плътни, хармонични и подходящи за стареене.

 

Доц. Пачев информира, че в ИЛВ – Плевен предстои Държавната сортова комисия да утвърди още четири клона винени сортове лози – къснозреещият бял винен сорт “Димят” клон 4.24, среднозреещите червени винени “Памид” клон 5.76 и “Мерло” клон 10.27, както и къснозреещият червен винен сорт “Каберне Совиньон” клон 1.11. Имаме намерение тази година да направим проект, чрез който да успеем да възвърнем славата на старата “Плевенска гъмза”, а в обекта на изследване ще бъдат включени също свищовската, павликенската и новоселската гъмза, допълни доц. Пачев.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!