Нова стратегия на хоризонта. Този път тя е за плодове и зеленчуци, и ще бъде разработена от бранша. Чрез нея ще се създаде и национална стратегическа програма. Това ще стане благодарение на описаните в нея стратегически важни култури и направления, които са най-перспективни. Това гласи едно от предложенията на Министерство на земеделието, храните и горите отправено към браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци”, по време на среща днес.

 

И от сектор "Плодове и зеленчуци" искат държавна помощ за мобилни инсталации


Идеята на ресорното ведомство е, разработването на тези стратегически планове, да послужат като адекватна и обективна стратегия за изготвяне на национална програма, коментира за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).


На днешната среща трябваше да бъде подписан меморандум за сътрудничество между сектора и министерството, но това не се случи, тъй като министър Порожанов не присъства на форума.


Браншовците обаче дискутираха основните си въпрос със зам.-министър Вергиния Кръстева. Те наблегнаха на необходимостта браншът да получи държавна помощ, подобна на тази, която за мобилните мандри и кланици, която да им даде възможност да купят мобилни инсталации.


„Това ще бъде от голяма полза за нас и ще даде възможност на колегите да пренасят продукцията си без тя да се развали. Представихме предложението си пред зам.-министър Кръстева. Разбрахме се да внесем идеята като проект и тя ще бъде разгледана на най-високо ниво”, обясни Петков.


Заедно с това беше поставен и въпроса за цената на водата.


„Имаше обещание до 1 месец след края на поливния сезон, да бъдат изнесени разходите по области, и да се сформира новата цена. Месецът премина, а ние все още нямаме информация. Предвид на лошия ни опит от тази година с напояването, искаме още сега да стане ясно каква ще бъде цената на водата, за да може да имаме време за дискусии, ако нещо не е както трябва”, категоричен е Божидар Петков.