Изоставането в сеитбата на царевица за зърно тази пролет вече е наваксано, а при силажната царевица даже е отчетен ръст на заетите площи с близо 11% в сравнение със същия период на миналата година.
 
 
Това стана ясно от оперативния анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за основните земеделски култури.
 
„Засетите площи с отделните пролетни култури отбелязват разнопосочни изменения спрямо година по-рано“, посочват експертите, като се опират на данните, събрани до 17 май. 
 
Полетата, заети с памук, грах - градински и фуражен, картофи, силажна царевица, пипер, домати, дини и пъпеши са с между 0.2% (памук) и 70.6% (пъпеши) повече на годишна база, докато при останалите наблюдавани пролетни култури се отчита намаление от 0.7% до 78.7% (соя).
 
Благоприятна е тенденцията и при ориза. В средата на май тази година заетите площи са 62 310 декара - с около 13% по-малко от преди година, докато седмица по-рано спадът е бил с 33% на годишна база.
 
 
Компенсирано е и част от изоставането при слънчогледа. Засетите площи вече са 6 918 254 декара или с 13% по-малко, отколкото в средата на май миналата година, когато са били 7 950 081 декара. Преди седмица обаче изоставането на годишна база беше с близо 17%. 
 
„След повече от едномесечен застой през периода 14 – 20 май тази година търговията със слънчоглед през Пристанище Варна се активизира, като са изнесени 23 400 тона“, посочва още анализът.
 
През последната седмица през пристанището не са преминавали товари с царевица за износ.Общо за периода от началото на септември 2017 г. до сега,износът на царевица и слънчоглед през порта нараства над два пъти на годишна база. До момента не е отчетен износ на царевица и слънчоглед от „Пристанище Бургас“ ЕАД.
 
От началото на настоящата 2017/2018 пазарна година не е реализиран внос на зърнени и маслодайни култури през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.