Заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните с решение на Върховния административен съд (ВАС) се възстановява дейността на фирма "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП "Капитан Андреево".

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Магистратите са се произнесли по три жалби на дружеството, свързани с издадени от изпълнителния директор на Агенцията заповеди и писма.
Обжалваните документи са издадени между 17 и 19 май тази година.

Ключово е първото решение, свързано с жалба на "Евролаб" в Хасковския административен съд с настояване за прекратяване действията на БАБХ на границата.

Първоинстанционният съд отказва, но сега върховните магистрати отменят разпореждането и нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица от Агенцията, изразяващи се в недопускане на служители на дружеството да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функции си.

Върховните съдии приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт.
Второто дело в Административния съд София – град (АССГ) е срещу жалба на изпълнителния директор на БАБХ. Там има отказ от разглеждане жалбата, което е потвърдено и от върховните съдии.

Третото дело пред Върховния административен съд също е по жалба. Делото е оставено без уважение от АССГ, но върховните административни съдии са приели, че това не е правилно и връщат за разглеждане делото по същество от първоинстанционния съд. 

През април БАБХ разпореди на "Евролаб 2011" незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси.
Тогава стана ясно, че държавата доброволно е предоставила на лабораторията монопола върху изключително печелившата дейност на границата.

Месец по-късно, през май, правителството реши да прекъсне паричния поток към дружеството, а от 20 мaй БAБX пoe нaпълнo фитocaнитapния и здpaвeн ĸoнтpoл въpxy плoдoвeтe и зeлeнчyцитe, внoc oт тpeти cтpaни, пpeминaвaщи пpeз ГKΠΠ "Kaпитaн Aндpeeвo", от частната "Eвpoлaб 2011".

На 18 юли ресорният зам.-министър Иван Христанов обяви, че папките с доказателствата за нередностите на пункта са предадени на ДАНС и ГДБОП.