Капризите на времето в Европа тази пролет предизвикаха сътресение на пазара на броколи в Съюза, особено в Северозападна Европа.
 
 
Испания е един от основните доставчици на популярния зеленчук, но сезонът там вече свърши, пише freshplaza.com. Редуването на студени и топли периоди през последните седмици затрудни производителите, като намали количеството и влоши качеството на реколтата в някои от страните. Сега търговците в Северозападна Европа обръщат поглед към продукцията от Холандия, където сезонът на броколите тепърва предстои.
 
„Сега на европейския пазар има добри и лоши партиди, а това оказва влияние и върху ценообразуването“, обяснява търговецът Рууд де Кони.
 
Търсенето в момента не е голямо, а предлаганата продукция все още е достатъчна, като количество. Но още следващата седмица ситуацията коренно ще се промени, защото през втората половина на юни стартират програмите на супермаркетите за доставките на сезонните зеленчуци.
 
Броколите са култура, която добре вирее и у нас. Българските градинари все по-често я включват в производството си, като разчитат на растящия интерес на купувачите към този зеленчук. Някои стопаните смятат да засадят броколи именно  през този месец.