Русия забрани от 1 август вноса на плодове и зеленчуци от Полша. Според руската служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор забраната е въведена заради нарушаване на изискванията за сертификация.

 

Според повечето страни-членки на ЕС, обаче, поредното ембарго от страна на Русия е по-скоро реакция от страна на Кремъл на санкциите на ЕС срещу Русия. Гърция обяви, че също има притеснения за евентуално спиране на вноса на гръцки плодове и зеленчуци на руските пазари.

 

Фермер.БГ потърси коментар има ли притеснения за износа на български плодове и зеленчуци за Русия от Българска асоциация на поризводителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

 

„Забраните, които налага Русия, не биха се отразили, ако бъдат въведени спрямо България в толкова сериозна степен на българското оранжерийно производство“, заяви д-р Пламен Димитров, изпълнителен директор на БАПОП.

 

По думите му, износът на оранжерийни зеленчуци за Русия е съвсем минимален и не би имало никакъв негативен ефект, ако бъде забранен по една или друга причина. „Количествата, които изнасяме за Русия, са много малки.

 

Основният ни пазар за оранжерийни зеленчуци са Чехия и Германия. Изнасяме основно краставици“, заяви Димитров. Той допълни, че през последните 3-4 години износът на България на оранжерийни зеленчуци се запазва.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!