Един от най-големите световни износители на пшеница Русия, ще стартира тазгодишната жътвена кампания следващата седмица - т.е.две седмици по-рано от обикновено, съобщава Agri.EU.


Сушата през миналата година намали с една трета добивите, докато делът на висококачествена бяла пшеница беше увеличен. През тази година се очаква реколтата да е по-висока, като около 70% е делът на бяла пшеница, а 30% фуражните култури, посочиха търговци.


В южните райони на Русия Краснодар и Ставропол се произвежда най-голяма част от пшеницата за износ в Черноморския регион. Там жътвената кампания започна преди няколко дни, посочиха руски анализатори.


До 17 юни в регионите на Краснодар, Ставропол и Адигея са събрани 682 600 тона от всички видове зърнени култури, рапзоложени на площ от 140 200 хектара, съобщава консултантската агенция SovEcon.

Добивите на зърно в тези региони са 4.87 тона на хектар, в сравнение с 2,98 тона в началото на кампанията от предходната година. Министерство на земеделието в Русия очаква реколтата от зърно 2013 да се увеличи с 31 % като достигне до 93 милиона тона.


Добрата реколта винаги носи повече фураж, посочи Владимир Петриченко, ръководител на консултантската агенция ProZerno. Миналата година Русия има около 75 процента бяла пшеница, а през по-плодородни години делът е около 70 процента, допълни той.


Времето в Южния федерален окръг и в региона на Северен Кавказ, където са базирани голяма част от зърените култури, благоприятства събирането на реколтата да започне през следващите няколко дни, посочиха анализатори.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!