Категорично се възпротивяваме на изискването за някакъв процент за собственост при сключването на наемни договори. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов по повод становището на асоциацията по повод промените в Закон за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). 
 
 
„Тъй като след като беше премахната тази възможност в Закона за арендата, остана единствената възможност за сключване на договори за наем. И ако тук се въведе такова ограничение, за нас е ограничение, не бихме могли да си сключим договорите с голяма част от собствениците, които ни предоставят земеделска земя. По този начин ще се увеличат много белите петна в страната и ние няма да имаме възможност за правно основание за ползване на земеделската земя. Затова се обявяваме категорично против“, заяви Русалов. 
 
Той отбеляза, че другите моменти, срещу които НАЗ възразява, са технически, но отново са важни. 
 
 
„Има изискване при сключването на договорите пред нотариус да се заверява и подписа, и съдържание. Ние се обявяваме против изискването за заверяване на съдържание, тъй като това е допълнителна финансова тежест. При положение, че се вменява задължение на нотариусите да проверяват собствеността, не е нужно да се заверява и съдържанието на този документ.
 
Изискването за предоставянето на скица при сключването на договорите за наем или аренда също е безсмислено за нас, тъй като в документа скица се вписва името на собственика, на който е върната земята, а не на сегашните собственици. По този начин няма как да се проследи собствеността“, обясни председателят на НАЗ и добави: „Изявяваме потвърждение и желание да се въведе единна такса от 10 лв. при вписването в Агенцията по вписванията на договорите“. 
 
Друга важна и актуална тема за стопаните в Добруджа е опитите за добив на газ там. НАЗ обърна специално внимание върху това на Седмия си национален агросеминар.  
 
„На УС на асоциацията решихме, че се обявяваме против добива на газ като цяло на територията на страната. В Добруджа в момента са регистрирани продуктивни залежи на газ на дълбочина 2700 м.
 
Геолози и експерти ни обясниха, че добив на дълбочина над 1500 – 1600 м, в зависимост от скалите, които се намират отдолу, не може да се извършва по конвенционален начин. Това означава, че ще се използва методът фракинг, а върху този метод е наложен мораториум за добив в страната ни. Ние се опасяваме от нерегламентирани действия и затова на този етап се обявяваме против“, каза Русалов. 
 
 
Как обаче това ще повлияе на почвата? Когато се използва фракинг в почвате се вкарват допълнителни материали. В някои от случаите се използват течности с над 500-600 химични  елемента, обясни Русалов. 
 
„Разместването на тези течности с почвените пластове и с подпочвените водни слоеве ще доведе до унищожаване на почвата, съответно и здравето на хората. И като цяло ще бъде унищожена цялата природа“, добави той, като припомни, че под цяла Добруджа, част от Черноморието и дори малко под пределите на Румъния се намира огромно подземно езеро, което на е на дълбочина около 600 м под повърхността на земята. 
 
„То е основен източник на питейна вода за целия регион. Преминаването през този слой крие рискове от замърсяване. Това ще доведе до увреждането на почвата, здравето на хората и животните“, допълни Русалов.