Днес е последният срок, в който бенефициентите могат да подават заявки за плащане по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Предвид на очакваните струпвания в регионални разплащателни агенции, ДФЗ е създал организация да могат всички желаещи да подадат заявките си за плащане. 
 
„Тъй като вероятно ще има голямо струпване, в последния момент, на много желаещи да входират документи, ще създадем организация. Всеки, който дойде да подаде заявка за плащане и е невъзможно да бъде обработен веднага, ще му се определи час в следващите дни. Или на 15 октомври ние “ще спрем часовника“, обясни в интервю за в. 24 часа изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов.
 
От Фонда очакват да бъдат обработени над 2100 заявки по ПРСР на стойност около 1 млрд. лв.
 
На базата на анализ и преразпределението на ресурсите, неусвоените средства по програмата се минимизираха, подчерта Порожанов. Разбира се, винаги по една мярка ще имаме или малко неизпълнение, или малко преизпълнение, никога не можем да занулим всичко спрямо бюджета. Затова и в рамките на неизпълнението ще имаме частична загуба на средства, която обаче можем да минимизираме до 20-30 млн. евро. Всичко зависи от фактическото разглеждане при плащането. Оптимист съм, създали сме административен и организационен капацитет да обработим всяка една заявка за плащане. Смятам, че едно изпълнение от над 90% за нова страна членка с първи програмен период ще бъде добро постижение, каза изпълнителният директор на ДФЗ.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!