Съгласно данните от пристанищата, през август на маркетинговата година 2019/2020 Румъния е изнесла 1094,8 хил. тона пшеница, което е с 19% повече от доставките, отчетени за аналогичния месец година по-рано, и представлява максималният показател за този месец, пише изданието УкрАгроКонсалт. 

Предприемач: Има ли производство на овес у нас?

През последните три сезона средният обем на доставките през август е възлизал на 922 хил. тона, отбелязват анализатори.

През август 2019 г. топ купувачите на румънска пшеница са Египет, Испания, Судан и Йордания. Доставки са осъществени още в посока Алжир и Япония. 

Само от началото на настоящия сезон до август северната ни съседка е изнесла през пристанищата 1870,7 хил. тона пшеница, което е със 7% повече от обема, регистриран за аналогичния период през миналия сезон. На този етап този обем е рекорден показател. 

Ръстът на износа се дължи на високото производство на пшеница и по-привлекателните експортни цени през настоящия сезон. 

Търсенето се е увеличило от страна на основния купувач на румънска пшеница – Египет (+17%). 
Тайланд, който през миналия сезон е внесла само 20 хил. тона, сега е в топ три на вносителите. Судан е увеличила доставките със 168%. 

Междувременно цените на хлебното зърно в Европа и конкретно в Черноморския регион започнаха уверено да се повишават в резултат от засилване на търсенето и лек спад в предлагането на пшеница.

По думите на анализаторите: „Следващата значима цел е 178 евро/тон, но за постигането й е необходим ръст и на американския пазар, където цената от доста време не може да преодолее прага от 189 долара/тон.“