Руските износители на пшеница обявиха първия си голям успех за този сезон по време на търг, обявен от Египетската държавна компания GASC.

Експерти: Изкупната цена на пшеницата у нас ще падне до 290 лв./тон

Египетската страна купи 415 хил. тона пшеница на цена 217-220 долара с включени разходи за доставката, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.

Стойността на зърното в общата сума е в диапазона 198-204 долара/тон, а останалата част от цената е за транспортни и други разходи. Повече от половината от изтъргуваното количество – 240 хил. тона, е пшеница с произход Русия.

„СовЕкон“: „Много скоро списъкът от търгове, до които руската пшеница ще има достъп, ще се разшири. Саудитска Арабия обяви, че повишава допустимото съдържание на зърно, повредено от житна дървеница, от 0% до 0,5% при внос. Това ще позволи на руските доставчици да претендират за пазар в размер на 3-4 млн. тона годишно“, 

Експортните цени на руската пшеница се понижиха леко – с 1 долар до 194 долара/тон (FOB на дълбоководно пристанище) заради силната конкуренция с доставчици от други страни.

За сравнение продавачи на френска пшеница отстъпиха 1,6% от котировките миналата седмица на ниво 191 долара/тон и сключиха сделки на 170,5 долара/тон с доставка през септември.

„Европейската пшеница поевтинява на фона на очакванията за добра реколта във Франция, която е най-големият производител и износител в ЕС“, коментираха анализаторите. 

Експертите обръщат внимание, че общото търсене на руска пшеница вероятно ще се запази без съществени промени. Един от факторите за това е, че основни доставчици на пшеница в Саудитска Арабия са  Германия, Литва и Латвия.

В същото време прибалтийските страни активно купуват руска пшеница за смесване и реекспорт. Ако руските доставчици успеят да ги изместят от пазара в Саудитска Арабия, съответно и търсенето на руска пшеница от прибалтийските страни вероятно ще намалее. 

Като цяло анализаторите са на мнение, че конкуренцията на международните зърнени пазари ще остане силна, а цените - сравнително стабилни.