У нас няма овес за производство на мюсли и здравословни храни. Трудно се намира, затова купуваме от други държави. Така обобщи спънките, пред които е изправен, Пламен Маринов, производител на биомюсли от Шумен. 

Компенсират фермери с напълно пропаднали площи

Заедно със съпругата си фермерът се е специализирал в приготвянето на седем вида мюсли и също толкова вида овесени бисквити. 

„Овесът е култура, която много се търси, а рядко се сее. На пазара няма овес, може би защото трудно се отглежда“, коментира този парадокс младият мъж. 

От три години той експериментира, произвежда и успява да наложи на пазара своята продукция. 

„Идеята за нашето производство в Шумен тръгна от желанието ни да приготвяме полезни изделия, тъй като се натъкваме на много некачествени продукти и храни в търговската мрежа. Идваме много често в Добрич и Варна, тъй като хората изпитват истински глад за здравословни храни – и в буквален, и в прeносен смисъл. Радваме се, че четат етикетите, питат и много се интересуват“, обобщава Пламен. 

В момента подготвя нов асортимент с орехи, ядки, пречистено краве масло, кокосово масло, боровинки, мед. Спънките с намирането на овес за приготвяне на мюслито е решил със закупуване на суровината от чужбина. 

„Разбира се, не всяко зърно става за производството на биохрани. Има редица изисквания и ние също много проучваме“, допълва Пламен. 

В момента замисля производство на мюсли от лимец, произведен в България, тъй като древното жито вече е добило популярност у нас и редица фермери се насочиха към него. 

197 300 дка с овес са отгледани у нас през 2017 г. От тях са произведени 31 800 тона зърно, показват статистическите данни на Министерството на земеделието. 

Година по-рано площите с овес са били с 13,4 % повече – 153 230 дка. Най-много площи с овес са реколтирани в Северозападна България – близо 31% от общия размер на посевите с овес.

През тази година площите, заети с овес, са 103 644 декара, като до средата на септември са ожънати 100 680 декара. Прибрани са 27 192 тона овес при среден добив 270 кг/декар.

За тази култура годината като цяло е по-добра от 2018 г. Площта на нивите с овес се е увеличила с близо 41%. Средният добив е нараснал с 26% на годишна база, а още преди края на жътвата прибраната продукция е с близо 1% повече от предишната година. 

Овесът има големи изисквания към влагата и температурата. Засушаванията през лятото и високите температури в Североизточна България точно по време на наливане на зърното правят почти невъзможно отглеждането на овес в Добруджа - не е рентабилно, коментират стопани.

Тъй като тази култура има по-голяма толерантност към валежите в сравнение с пшеница, ръж и ечемик, тя е разпространена в райони с хладни и влажни лета, каквито са в Северозападна Европа. 

Именно от тези държави Пламен Маринов се снабдява с качествен овес за производство на мюсли. Категоричен е, че това производство у нас е пренебрегнато

Овесът е здравословна храна за хората, той е целебно растение и помага срещу редица болести. Влияе върху имунната система, кръвната захар, понижава риска от диабет.