Бум в продажбите на доилни роботи се очаква в САЩ през 2018 г. във връзка с твърдата политика на президента Доналд Тръмп за ограничаване на броя на имигрантите.
 
 
Доилните роботи не са нещо ново в млечните ферми в Щатите, но в близко време използването им може рязко да се увеличи, тъй като сега повече от половината от селскостопанските работници в САЩ са чужденци, пише topagrar.pl.
 
Технологиите и все по-евтините кредити са силен фактор за убеждаване на фермерите да инвестират в роботи, смята анализаторът Марк Стивенсън от университета в Уисконсин.
 
По думите му, даже ако имигрантите са работили в една ферма в продължение на много години, сега те се готвят да напуснат, за да избегнат контрола и депортацията. А фермерите не биха искали да се събудят една сутрин, принудени да издоят 300 крави без помощта на работници.
 
 
 
В момента по-малко от 5% от млечните ферми в САЩ са оборудвани с доилни роботи. Чад Хуйзер, директор на Lely в Западна Америка, очаква, че през 2018 г. делът на роботизираните ферми ще надхвърли 20%. Индустрията в сектора в световен мащаб вече се оценява на повече от 1.6 млрд. долара. Изследователите са убедени, че този показател бързо ще нараства.
 
Първите роботи бяха далече от съвършенството, не сега една машина може да издои до 60 крави на ден, като в същото време им осигурява комфорт и хигиена. Нещо повече, някои модели могат да разстилат фуража и да почистват кравите.
 
За съжаление, цената на оборудването си остава много висока. Марсия Ендерес, професор по животновъдство в университета в Минесота, е изчислил, че ако един робот ще се изплати достатъчно бързо, ако се използва поне 15 години, като замества човек с надница 25-30 долара на час.
 
 
 
„Вие просто предплащате труда за 7 или 8 години напред“, казва Чад Кифер, управител на ферма в Минесота. След като купил пет робота, които обслужват 300 крави, той е съкратил наполовина времето, което прекарва във фермата.
 
Имиграционната криза в САЩ се задълбочава. В началото на тази година фермер от северната част на страната беше осъден на две години затвор заради използването на нелегални имигранти.
 
 
Поскъпването на работната сила в Щатите рано или късно ще принуди фермерите да купуват роботи. Според анализатори, до 2021 г. цената на труда в отглеждането на едър рогат добитък в страната ще се увеличи с 22%.
 
Джош Фолтс е фермер от Ню Йорк, работи от две години. Започнал е от нулата, а сега има два робота, които доят 120 крави. Това му е струвало 400 хил. долара, но по думите му, производителността на добитъка се е увеличила, като показателите на млякото са се подобрили. Освен това фермерът има и повече свободно време.