Министър Румен Порожанов пое ангажимент до края на годината да има схема за подпомагане за сертифициране по Global Gap. Това е  станало по време на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен във вторник в агроведомството, разказа за Фермер.БГ Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ). 
 
Идеята е схемата да се разработи така че помощта  да отива директно към сертифициращия орган на базата на разходите, а не да отива при производителя и оттам той да плаща на сертифициращата организация
„Това е нещо, което е наистина важно за нашия сектор. Но все още има неща за уточняване, но поне на първите разговори се уточни схемата да се разработи по този начин“, обясни Милтенова.
 
 
Другият въпрос, който производителите са поставили на съвета е, че те настояват ДДС-то да се начислява обратно. 
„Ние поставяме въпроса за високото ДДС от 2000 г., че и от преди това, въпреки че министерството на финансите отказва каквото и да е решение по този въпрос. 
 
Единственият изход, според нас, е обратното начисляване на ДДС, което ще реши проблема и на вноса от Гърция и страни от Европейския съюз (ЕС), защото освен за пазара, колегите от преработвателните предприятия предпочитат да внасят от Гърция продукцията си за преработка, защото не плащат 20% ДДС, както е при нас.
 
Ако нашите производители доставят продукцията си в преработвателните предприятия, трябва да начисляват 20 процента ДДС, а то оскъпява с 20 на сто продукцията. Ако имаме обратно начисляване на ДДС, това ще реши проблема и с нелегалния внос от части, и вече няма да го има този голям интерес за внос от страна на преработвателите и те ще купуват от нашите производители“, коментира Милтенова. 
 
 
Тя добави, че този въпрос все още не е решен и в момента се очаква становище от страна на финансовото министерство. 
„Това се прилага от доста години от колегите в сектор „Зърнопроизводство“ и ние се надяваме, че и ние ще успеем да се възползваме от тази възможност, защото тя при нас е още по-важна, защото засяга и преработвателните предприятия, които също ще могат да е възползват“, добави председателят на НСГБ. 
 
Иначе по време на Консултативния съвет в министерството е решено и да се създаде работна група, в която да участват експерти на агроведомството и представители на сектор „Овощарство“ и „Зеленчукопроизводство“, които да се заемат с предложения, които да решат въпроси, нерешени до момента. 
 
„В случая става дума за някои законови промени, промени в наредби, за да може като има обсъждане с браншовите организации да се дадат по-адекватни предложения, свързани с практиката – застраховки, нерегламентиран внос, контролът от страна на БАБХ“, обясни Мариана Милтенова.
 
На съвета са обсъдени и възможности за подкрепа при износа на плодове и зеленчуци и министър Порожанов е заявил, че предстоят срещи на високо ниво, които да стимулират експорта. 
 
Снимка: МЗХГ
 
Разгледано е било и прилагането на схеми на държавни помощи в сектора. За претърпени щети за напълно пропаднали площи вследствие на лоши климатични условия през тази и миналата година са изплатени общо 1 882 709 лв. на 203 земеделски производители
 
Към сумата за 2017 г. - 632 873 лв. беше разпределена и допълнителна помощ в размер на 667 127 лв., чрез което сумата набъбна до 1 300 000 лв.
 
Освен това по време на консултативния съвет експерти от МЗХГ за започнали браншовиците с нормативните уредби, които се прилагат за използването на работници в производството на плодове и зеленчуци от страни извън ЕС, съобщиха от пресофиса на министерството.