Ръстът в цените на агро стоките е едва в своя начален тренд, в сравнение с ценовите равнища, които ще се достигнат в следващите години.

 

Сериозен и устойчив ценови растеж на цените на селскостопанските продукти ще има първо в сектор зърнопроизводство, сектор месодайно и млечно говедовъдство, зеленчукопроизводството и овощарството, а след това и в био-продуктите, сочи справка на Фермер.БГ в анализи на Департамента за икономическо и социално развитие към Секретарията на ООН, както и в други документи на водещи анализаторски компании.

 

Основна причина за ръста на цените на селскостопанските продукти ще бъде рязко растящия брой на населението в развитите страни, което ще доведе до покачване на потреблението на агро-стоки с над 80-100-% до 2050-а година, когато се очаква населението на земята да достигне 9,1 млрд. души.

 

Друга причина за рязкото покачване на цените на аграрните стоки е свързана с това, че до 2020-а година, анализаторите очакват  над 50% от населението живеещо в селата в ЕС, да се премести в градовете. Това е изключително негативна тенденция, чиито ефекти могат да бъдат забавени единствено чрез налагане на спешна общоевропейска политика в това направление. В Световен мащаб към 2050 година се очаква 70% от населението да живее в градовете. Всичко това налага радикална промяна на начина, по който в момента селското стопанство функционира.

 

В момента едва 32% от земята се използва за земеделие, 30% са гори и горски местности, 20% са пустини и необработваема земя, а останалите площи са населени места. 69% от земеделската земя се използва за пасища, 28% за зърнени култури и 3% за лозя, овощки и други насаждения, сочи още справката на Фермер.БГ.

 

Един парадоксален факт излиза наяве, на база анализите за потреблението на месо : От 2008-а година насам, със задълбочаването на Световната икономическа криза се е увеличило сериозно потреблението на месо и особенно на телешко. Очевидно населението консумира все повече месо, макар да се намира на фона на усложнена икономическа ситуация.

 

В близките 5 до 8 години се очаква най-сериозен ръст на зърнените култури ( пшеница, царевица, соя ) с около 15-30% в сравнение с ценовите нива в момента.  Прогнозата за ръст на зеленчуците е от 8 до 17%. Зърното, което се използва за масла и горива може да поскъпне до 35%.

 

Въпреки тежката криза  в сектор "Млекопроизводство" в Европа, през последната година е налице повишение с 1% на производството на мляко в страните членки, като са достигнати количества от 156,4 млн.тона.

 

Цената на млякото от началото на 2012 пада в целия Европейски съюз, главно заради внос на сухи млека и търговско по-изгодното съотношение между долара и еврото. Макар да сме свидетели на нестабилност в цените на млякото, като цяло дългосрочната тенденция е за устойчиво повишение на цените на млякото и млечните продукти. Анализатори посочват, че за в рамките на ЕС, това може да е с до 8-12% за следващите 3 години и над 20% за след 5 до 8 години.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!