Ранно падналият сняг и високото количество на валежите в много райони на страната доведе до висок процент на неприбрана реколта, най-вече от царевица, а не места и от слънчоглед. Неприбраната към момента реколта според зърнопроизводители, достига до 30% от засетите с тези култури площи.  


Фермерите не успяха да извършат изцяло есенната сеитба и почвообработки. Радослав Христов, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви пред Фермер.БГ, че незасетите площи в страната са около 20%, а неизораните 36%.

 

Всичко това ще доведе до проблем със сеитбооборота, посочи Христов. Няма да бъде засято определеното количество есенни култури. Очакванията са да бъдат засети между 9 и 10 млн. дка с пшеница, при обичайни 12-13 млн. дка.

 

Преовлажнената почва в момента, състояние което ще продължи седмици, а може би и на месец, няма да даде възможност да се влезе с техниката, за да се извършат необходимите обработки. Това означава, че сеитбата на есенници, като цяло е приключила тази година, каза още Радослав Христов.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!