Държавата е платила досега 4,430 млн. лева за обезщетение на собствениците заради птичия грип, но разпространението му в страната продължава.
 
 
Сумата е изплатена за принудителното унищожаване на заразени и умрели птици, суровини и храни от животински произход, фуражи, фуражни суровини и фуражни добавки и инвентар, свързани със заболяването. Това се казва в отговор на министъра Румен Порожанов на въпрос от парламентарния контрол. Данните бяха публикувани от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
В България от 2006 г. Досега са открити 23 огнища на птичи грип при диви патици. При домашните птици заболяването се появява за първи път през 2015 г. с едно огнище. През 2016 г. те са 24, през 2017 г. – 53, а през тази година вече са 27. Само от началото на годината инфекцията е засегнала 20 индустриални ферми. Общият брой на птиците във всички засегнати стопанства е над 1 милион, като 91% от тях са в кокошевите ферми.
 
„Стратегията за контрол на ситуацията въвежда мерки, които са насочени към превенция – ранно откриване и избягване на по-нататъшното разпространение на инфекцията, както следва: засилени мерки за биосигурност в стопанствата, увеличен брой официални ветеринарни инспекции, за да се провери правилното им прилагане, затворено отглеждане на домашните птици, засилен лабораторен контрол във всяко стопанство с домашни птици“, подчертава министър Румен Порожанов.
 
 
По думите му рисковите области са Пловдив, Хасково и Стара Загора.
 
Една от прилаганите мерки в огнищата е спирането на работата на птицефермите за период до шест месеца - така наречената почивка за обекти, където трябва да се направят всички дезинфекциращи мероприятия, за които са получени два положителни резултата за антитела или вирус в рамките на 12 месеца.
 
От началото на тази година са издадени 104 предписания, 23 акта за установяване на административно нарушение и са съставени 50 акта за възбрана. Резултатите показват, че циркулацията на вируса продължава в птицефермите.
 
„Основни причини за появата и разпространението на инфлуенца по птиците са: пробиви в биосигурността на фермите; отглеждане на птици на открито; пробиви в биосигурността по време на транспортирането им, както и високата гъстота на водоплаващи птици в дадени райони на страната“, изтъква министърът.
 
В Германия през миналата година са установени 556 случая на заболяването при дивите птици и само 68 при домашни, докато у нас съотношението е обратното – има много огнища при домашните птици и малко случаи при дивите. През тази година в България са установени и случаи на високопатогенната форма на птичия грип при диви патици.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!