Увеличението на обработваемите площи и фермерството създават резервоар с животински болести, който може да прелее и да навреди на човечеството, заяви популярната приматоложка и антроположка Джейн Гудол на онлайн събитие, организирано от групата „Compassion in World Farming“, пише Площад Славейков

Доказано: Говеда, прасета и птици са неуязвими за коронавируса

“С човечеството е свършено, ако хората не променят драстично хранителните си навици след коронавирусната пандемия и климатичната криза”, казва Гудол.

Според нея появата на коронавируса COVID-19 е предизвикана от прекомерната експлоатация на природата, довела до сеч на гори, изчезване на видове и унищожаване на естествените местообитания на редица животински видове.

Една от теориите за възникването на коронавируса е, че заразата е предадена на човек от животно, най-вероятно закупено от т. нар. „мокър пазар“ в Ухан, Китай.

С тоталното неуважение към природата ние сами си причинихме тази ситуация. Неуважението ни към дивите животни и към добитъка създава ситуация, в която болестта може да се прехвърли към човешко същество“, смята антроположката.

Фабричното фермерство, в което животните нямат необходимите условия, а в някои случаи никога не са извеждани на открито, е опасна практика, защото крие рискове от разпространението на още зарази.

Джейн Гудол настоява за отпадане на този тип животновъдство, известен с разпространението на болести, които са устойчиви на антибиотици.

“Унищожението на околната среда идва се причинява още от войни, насилие, консуматорството и от навиците ни на хранене”, предупреждава Гудол и призовава да се спре финансирането на фабричното фермерство.

Сред особено наболелите проблеми, според нея, е и бедността – хората, които трябва да изхранват семействата си и нямат друга алтернатива, са готови да експлоатират околната среда. За пример тя посочва незаконната сеч на гори, а в градовете бедните разчитат на най-евтиното месо, независимо дали производството му вреди на природата. Натискът над политическите лидери трябва да дойде от заможните хора, смята тя.

Един от уроците, който научихме от тази криза, е, че трябва да променим навиците си, казва Гудол.

"Учените предупреждават, че за да избегнем бъдещи кризи, трябва да променим начина си на хранене и да се обърнем към растителните източници на храна за доброто на животните, планетата и здравето на децата ни, подчертава антроположката.

След възникването на коронавируса една от сферите, към която се насочи общественото недоволство, беше бизнесът с месо – обвиненията към него бяха, че не само е отговорен за разпространението на вируси, но е и изложен на тях, коментира Площад Славейков.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Липсата на кланици спъва отглеждането на овце и кози

Министърът за избитите прасета: 38 000 стопанства могат да репопулират

Подмярка 5.2: 100% финансиране за репопулация на стопанствата