Управител на винарска фирма в Пловдив е осъден за опит за злоупотреба с евросубсидии, насочени към насърчаване на износа на вино извън Европейския съюз, съобщиха от пресофиса на Европейската прокуратура.

Важните срокове през юли

Обвиняемият е представил фалшиви документи при кандидатстване за финансиране и е осъден на лишаване от свобода и глоба. Тъй като се е признал за виновен и е сключил споразумение с Европейската прокуратура, наказанието му е една година лишаване от свобода с три години условно и глоба от 2 000 лв.

Предотвратените щети за бюджета на ЕС са за почти 400 000 евро. Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура у нас.

Всичко започва през март 2020 г., когато винарската компания кандидатства за 390 452 евро субсидии по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Целта е да се насърчи износът на вина за Русия, Беларус и Виетнам в периода от 2021 до 2023 г.

За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бъдещ бенефициент представя три сравними, независими оферти пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Проверяващите служители на Фонда обаче установяват, че две от трите представени фирми не са издали никаква оферта. И при двете оферти подписите са копирани незаконно.

За тази нередност ДФЗ уведомява Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство. След като започна дейността си през 2021 г., Европейската прокуратура пое случая.