Брутната продукция от зеленчуци в България е намаляла по първоначална оценка за 2017 г. в сравнение с предходната година, става ясно от месечния бюлетин на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).
 
 
Анализаторите припомнят, че през 2016 г. настъпи сериозна редукция между първоначалната и окончателната оценка на зеленчукопроизводството и от 345 млн. лв. тя беше сконтирана на 205 млн. лв.
 
Независимо от по-малките обеми, в стойностно изражение се очаква да бъде отчетен ръст за 2017 г., заради поскъпването на трите основни групи зеленчуци.
 
През миналата година цените на доматите са се увеличили с 25%, на краставиците – с 20%, а на пипера – с 25%.
 
В същото време цените на дребно през последните два месеца – декември и януари, са по-ниски в сравнение с 2013 г. за доматите, докато при краставиците са съизмерими с тези от предходни години. Изключение прави единствено миналата зима, когато бяхме свидетели на рекордно високи цени, заради студеното време.
 
 
 
Други експерти отбелязват, че се разширява присъствието на вносни зеленчуци от Албания на българския пазар.
 
По данни за последните две години Албания повишава с 30% продукцията си от зеленчуци и плодове и анализаторите разсъждават дали страната няма да се превърне в новата Гърция или Италия в сектора.
 
Цените на албанските зеленчуци са с 20-30% по-ниски, отколкото в Гърция и Италия. Поради недостатъчната познатост на тази продукция на европейските пазари, търсенето е нерегулярно и цените се променят дори ежедневно, отбелязват изследователите от САРА.
 
Оттам допълват, че в момента в страната се изграждат нови оранжерии с италиански и израелски инвестиции и Албания ще засилва своето пазарно присъствие.
 
След претърпяната криза в зеленчукопроизводството в Турция през 2016 г. заради пречките пред търговията и спада в цените, през 2017 г. се отчита рекорд в износа на плодове и зеленчуци от страната на стойност 1.4 млрд. долара.
 
Износът на стоки от тази група от Турция към България се нарежда в топ 10. 
 
В началото на януари 2018 г. цените на дребно на зеленчуци в Турция се покачват при някои видове 3-4 пъти в сравнение с обичайните за този период от годината.
 
 
 
Обяснението е лошото време и обилните снеговалежи в страната. Цените на пипера, преизчислени в българска валута, започват от 3 лв./кг и стигат до 6 лв./кг. Производителите обаче се оплакват, че това увеличение е спекулативно, а изкупните цени са наполовина от цените на дребно.
 
Цените на едро на домати в края на януари 2018 г. в Полша и другите Централно-европейски страни са 1.3 евро/кг, 1.1 евро/кг за краставици и 1.7 евро/кг за червени чушки.
 
Според някои прогнози, средните цени в ЕС при доматите през февруари ще паднат до 1.1 евро/кг.
 
Очакванията за световните цени на доматите през тази година са за понижение в сравнение с 2017 г.
 
Причината е непрекъснатият ръст в световното производство. През 2016 г. то достига общо 177 млн. тона, като за десет години нараства с 30%.
 
ЕС произвежда 18 млн. тона, от които около 7 млн. тона са за прясна консумация. Очаква се Европа да намали производството и да се насочи към коктейлни и други сортове, за да повиши стойността на продукцията.
 
Световното производство на краставици през 2016 г. достига 77 млн. тона. 
 
Китай произвежда 77 % от тези количества. Най-големи износители са Испания – 26 %, Мексико – 21 %, Холандия – 18 %. Най-голям спад обаче в износа регистрира Турция – 58 %, Йордания – 53 %, и Иран – 16 %.
 
 
По прогнози на Икономическия изследователски институт (ERS) към Министерството на земеделието на САЩ (USDA) цените на зеленчуците в Щатите  през тази година ще останат подобни на тези през 2017 г., като евентуално увеличение може да настъпи ако долара се понижи значително и американския износ нарасне.
 
Изследване на USDA за поведението на домакинствата при пазаруването на зеленчуци показва, че домакинствата, които купуват зеленчуци от магазинната мрежа наред с фермерски и други директни канали, харчат общо 28.4 долара седмично (16.2 и 12.2 долара), докато онези, които пазаруват единствено от магазините, едва 16.5 долара седмично.