Производството на мека пшеница в ЕС тази година ще е по-слабо спрямо 2011.

 

Анализаторите прогнозират  намалението да е с около 1,5-1,6% спрямо предходната година, до около 126,1 млн. тона. Най-голямо намаление на производството на мека пшеница се очаква да има в Испания (-18,9%), Унгария (-5,6%) и Румъния (-8%).

 

Намаление на производството ще има също така във Франция (-7,4%), Германия (-2,4%) и Полша (-1,8%). В Чехия, поради лошите климатични условия и дъждовете през април и май в Централна Европа, се очаква да има закъснение на реколтата и производството да бъде с 20% по-ниско.

 

Поради очакванията за по-лоша реколта от пшеница в Русия и съответно по-малък обем за износ на пшеница от Русия, както и поради очаквания за намаление на обема за износ на ечемик от Украйна, ЕК е завишила прогнозата за износ на зърнени култури от ЕС, тъй като конкуренцията от Черноморския район ще бъде по-малка.


Украйна очаква рекордни нива на производство на царевица, износът оттам ще бъде засилен и ЕС ще има силна конкуренция при износа на царевица.


По отношение на качеството на реколтата ЕК съобщи, че дъждовете във Франция, като най-голям производител на зърнени култури в ЕС, вероятно ще дадат отражение върху качеството.


През последните две седмици световните цени на зърнените култури показват тенденция към увеличение, като причина за това е сушата в САЩ и намалените прогнози за производство на зърнени култури в Русия и Казахстан. Цената на пшеницата в Черноморския район достига 305 щ. д./т (295 щ. д./т.преди 2 седмици), на американската мека зимна пшеница – 338 щ. д./т (318 щ. д./т. преди 2 седмици), а цената на меката пшеница в Руан е 310 щ. д./т (300 щ. д./т преди 2 седмици). Износните цени на меката пшеница също са повлияни към увеличение от климатичните условия в САЩ и Черно море.


Увеличени са котировките по срочните сделки с мека пшеница с падеж ноември 2012, които са по-високи в сравнение със сделките с падеж януари и март 2013.
 

Според прогнозата на ЕК от 26 юли, през 2012/2013 се очаква производството на зърнени култури в ЕС да намалее с 1,9% до 279,4 млн. тона.

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!