През лятото изкупните цени на пшеницата бяха много ниски, заради което зърнопроизводителите в Пазарджишко задържаха прибраното и не продаваха, каза Александър Миндачкин, председател на регионалната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитиран от агенция „Фокус“. По думите на Миндачкин, обаче, много от стопаните впоследствие продали продукцията си – дори и на по-ниските цени, защото им били необходими средства за извършване на подготовката за сеитба на есенниците.

 

Действително, сега цената на пшеницата е по-висока – между 32 и 33 стотинки за килограм качествена пшеница, коментира Миндачкин. Според него, липсата на средства е накарала повечето хора да продават още по време на жътва и веднага след това. Сега в Пазарджишко има малко количества, които не са продадени. Вероятно на други места в България големите производители все още имат продукция, но в Пазарджишко не е така.

 

Ние многократно сме коментирали и това, че в Европа цената падна не чак толкова драстично. Затова и от Асоциацията на зърнопроизводителите заподозряхме картел между търговците. Защото цената беше с 30 -40% по-ниска от Европа, САЩ, Бразилия и така нататък. Вероятно поради факта, че износът тръгна с високи темпове, цената започна да нараства и в момента е по-висока, каза още Миндачкин.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!