Членовете на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) настояват за по-ниски цени на напояването в сектора.
 
 
Въпросът беше поставен отново на 26 април по време на среща на около 50 стопани с ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Долен Дунав“ в Попово, съобщи пред Фермер.БГ председателят на Асоциацията Божидар Петков.
 
„Другият въпрос, който дискутирахме е, че производителите на ягоди и на малини още няма цена. Ние искаме да подписваме договори с ясни правила, а от „Напоителни системи“ още не е определена цена на водата. Нашето очакване е за сезон 2018 г. в региона тя да е поне 20 пъти по-ниска“, подчерта Петков. 
 
Той обясни, че на централно ниво от „Напоителни системи“ ЕАД вече втори сезон се говори за нова методика за ценообразуване, но проблемът не се решава.
 
„Към момента нямаме вода, нямаме цени, нямаме договори и нямаме на кого да се оплачем!“, обясни положението председателят на Асоциацията.
 
 
Срещата с управителя на клон „Долен Дунав“ беше поискана от производителите във връзка с огромните загуби, които те претърпяха от закъснения старт на напоителния сезон. Вместо на 15 април, водата към полетата в района е пусната на 24 април, а до четвъртък по обед още не беше пристигнала до насажденията.
 
„От „Напоителни системи“ се оправдаха с лошото време, затова закъснели с ремонтите. Тъй като нямаме сключени договори с дружеството, няма как да имаме претенции. Досега не са подписвали договори, а само заповед. Оказва се, че от миналата година никой няма договори. И двете страни искаме да се сключват договори в началото на годината“, каза Петков.
 
Ситуацията в района на Попово остава сложна, заради загуби на вода по мрежата на „Напоителни системи“ през миналия сезон.
 
„Казаха ни, че миналата година за дюкер „Попово“ са пуснати в канала 14.2 млн. куб. метра вода, а са платени само 700 хил. кубика. Загубите са огромни. Искат ние да ги платим, защото те са търговско дружество и няма как да работят на загуба“, поясни председателят.
 
От „Напоителни системи“ се оплакали и от липсата на качествени работници. В същото време управителят на клона Миглена Трифонова уверила производителите, че тази година е направен качествен ремонт на дюкер „Попово“ и загуби, като тези през миналата година, няма да няма.