Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) поиска спешна среща с управителя на „Напоителни системи“ ЕАД, клон "Долен Дунав", Миглена Трифонова, във връзка с критичното състояние на културите в района на Попово и Опака.
 
 
Стопаните търпят огромни загуби заради липсата на подаване на вода от "Напоителни системи", въпреки че сезонът на поливките е трябвало да започне още на 15 април, коментираха от БАМ-Я за Фермер.БГ.
 
Управителният съвет на Асоциацията настоява за среща на малинопроизводителите с управителя на клона Миглена Трифонова на 26 април в Попово. Целта е да се изясни ситуацията в момента и да се уточни съвместната работа през сезон 2018.
 
Производителите на малини и ягоди са ключов клиент на „Напоителни системи“. В този сектор сезонът е най-дълъг – от април до края на септември, и поливките са най-много – 15-20 броя, затова и проблемите се отразяват най-тежко.
 
„Искаме договори, но местният клон на „Напоителни системи“ още не ги сключва. Затова стопаните не могат да си потърсят правата и да поискат компенсация за претърпените загуби. Трябва да се преразгледа монополното положение на „Напоителни системи“, заяви председателят на Асоциацията Божидар Петков пред Фермер.БГ. 
 
 
Малинопроизводителите от региона очакват значителни загуби от реколтата, заради забавеното поливане. „Става дума за много пари - над 500-600 лв. на декар преки загуби“, допълни Петков. За тежкото положение в района той е информирал днес зам.-министъра на земеделието д-р Цветан Димитров.
 
Друг проблем за фермерите е, че сезонът започна, а те още не знаят колко ще им струва напояването. „Има слухове, че цената на водата няма да е тази, която договорихме за сектора. Настояваме за прозрачност в ценообразуването по региони“, допълни Петков. 
 
Секторът има голямо социално значение. В него работят 1600 регистрирани земеделски производители, които осигуряват сезонна работа на 46 000 души. Оставени без договори за напояване и без яснота за цените, стопаните виждат само два варианта - равноправно договаряне с "Напоителни системи" или протести в София.
 
Междувременно в писмо до Фермер.БГ управителят на "Напоителни системи" ЕАД, клон "Долен Дунав", заяви, че ремонтните и възстановителни дейности по дюкер "Попово" са започнали в края на февруари тази година и са приключили в 17:00 часа на 23 април.
 
На 24 април е пусната водата с начална точка язовир "Ястребино", но поради дължината на напоителния водопровод ще отнеме време, докато стигне до дюкер "Попово", а оттам и до потребителите. Миглена Трифонова изразява надежда, че след подмяната на компрометиран участък от системата за напояване  ще се възстанови и нормалният процес на водоподаване.