Производителите на шафран в България са вече 4 000. Сега преработвателите и търговците трябва да се кооперират, за да бъдат сигурни в продажбите.
 
 
Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, заяви това пред националната конференция на бранша, която се проведе днес, 26 април в София.
 
Кооперирането ще позволи производителите да се съсредоточат изцяло върху отглеждането на шафрановия минзухар. Пред тях стои и въпросът за опазване на полетата от кражби на луковици. 
 
„Нашата амбиция е до края на годината да разработим 100 вида шафранови продукти за българския пазар“, допълни Тахиров.
 
Фатме Рамадан е биопроизводител на шафран от Дулово. Част от добитата ценна подправка тя влага в различни храни и козметични средства, които предлага в магазина към нейната фирма. Там начинаещите в бранша могат да се запознаят с целия технологичен производствен процес. 
 
 
На импровизирана изложба участниците в конференцията видяха различни видове чай, близалки, сладкарски изделия, капки за очи, безалкохолни напитки, сапуни, кремове и други стоки със съдържание на шафран. Стойността на един килограм от ценната подправка достига 10 000 евро на международния пазар, когато продуктът е с високо качество.
 
Почвите в България са много подходящи за отглеждането на шафрановия минзухар, като грижите за растението отнемат едва два месеца в годината. Затова този бизнес е много подходящ за нашите планински и полупланински райони, коментира Тахиров.
 
 
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол Бистра Павловска силно подкрепи идеята за коопериране на предприемачите в бранша. „Във Франция например такива кооперативи работят много добре, печелят и живеят достойно“, коментира тя.
 
По думите й, България попада на същата географска ширина, където са най-големите производители на шафран в света. Проучвания на агенцията са доказали, че посадъчният материал на шафрановия минзухар се развива и размножава много добре у нас.
 
Благоприятен факт е също, че законодателството на Европейския съюз засега не включва това растение, което означава, че култивираният минзухар може да се отглежда свободно. Единствено трябва да се спазват фитосанитарните изисквания. Стопаните трябва да имат предвид обаче, че в съседна Турция вече е въведена правна закрила за един от сортовете шафранов минзухар.