Ужасът след наводнението в Карловско доведе до вълна от солидарност от страна на граждани и организации. Родни зърнопроизводители също се притекоха на помощ на пострадалите.

Зърнопроизводител: Има картелно споразумение за слънчогледа

По информация на БНТ зърнопроизводители от региона на Пловдив ще дарят пшеница на хората в едно от най-засегнатите села – Каравелово.

В засегнатите населени места разчистването продължава с бавни темпове, а от място хората призовават за още тежка техника. Възстановено е електрозахранването, но водата все още е негодна за питейни нужди. Екипите на РЗИ- Пловдив обикалят селата и освен по улиците дезинфекцират и домовете. Към края на седмицата се очакват стотици доброволци от различни държавни и общински институции също да се притекат на помощ.

От наводнението пострадаха също земеделските производители и животновъди в района. Стотици тонове слънчоглед и пшеница бяха потопени от приливната вълна в базата на зърнопроизводителя Георги Стоилов в село Трилистник.

По последна информация продължава работата по откриване и безопасно премахване на труповете на загиналите селскостопански и домашни животни.  Екипи на Община Карлово и лекари от БАБХ са открили и загробили в трупни ями 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки към момента, съобщава Марица. Служебният земеделски министър Явор Гечев вече увери, че стопаните могат да бъдат обезщетени за всички удавени животни.