Тази година беше суха. Сега цената на картофите се смъкна и се говори дори за 0.28 лв./кг. Това каза за Фермер.БГ Веско Димитров, производител на картофи от село Живково, Ихтиманско. 
 
 
„Реализацията на продукцията много се промени и вече всичко се насочи към търговските вериги, а те си правят каквото искат. Цялата стока при тях е вносна, а според мен, щом са тук – в България, трябва да продават българска продукция“, каза Димитров и добави: „Цифрите за реколтата са без значение, ако нямаш реализация, защото крайният резултат се измерва в левове“.
 
Той разказа, че преди три години ситуацията при картофопроизводителите е била много трудна. 
„Тогава много валя и беше страшна влага. А след това ни удари и страшен внос. Не мога да си обясня дали един германски фермер може да продава на 4-5 евроцента?
 
Дори и пет тона да извади, това са 200 евро/дка. Той няма да може да си плати наема, осигуровките и т.н. Не знам как работят тези хора и не мога да си обясня как стига този картоф в България на тези ниски цени. Даже има фактури, които са на 2 евроцента. През 2014 г. се сблъскахме именно с това“, коментира Димитров.  
 
 
Според него парите от субсидиите отиват за наем, който пък в Ихтиманско е не по-малко от 35-40 лв./дка. 
Друг проблем е работната ръка
„Всички заминаха да берат ябълки в Испания и Франция, защото там плащат повече. А как да му дадем пари, като при нас първо ЕС ни взе пазарите. И поради тази причина без механизация ние изобщо не можем да бъдем конкурентни, а във веригите искат много евтин картоф. Имаме два комбайна и десет души работници. Така успяваме да приберем реколтата“, обясни Димитров.  
 
В стопанството си той отглежда  800 дка с картофи и 1200 дка с пшеница. 
„В България цялата пшеница се изкупува за фуражи, за хляб и за спирт.  Всички вече са на диета и хляб не се прави толкова много. Добивът тази година от пшеница беше около 600 кг при нас. Това прави около 150 лв. от декар прибрано зърно“, заключи стопанинът.