25 млн. лева финансова инжекция ще получат свиневъди по извънредната финансова помощ във връзка с преодоляване на последиците от войната в Украйна. Според изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ) Димитър Михайлов помощта, която ще се отпусне за свине-майки и прасета за угояване, е една добра стъпка, но може още накъде да се подпомогне сектора”.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Какви са проблемите пред свиневъдите и поставени ли са пред равен старт с колегите си от другите страни - Агри.БГ разговаря с Димитър Михайлов.

“Ние не сме поставени пред еднакви условия. Вижда се една неравнопоставеност в подпомагането, едно неразбиране поне последните две години, затова какво се случва в сектора. А като прибавим Африканската чума по свинете (АЧС), войната в Украйна, заедно с инфлацията, искам да кажа, че това подпомагане покрива около 60% от загубите, които свиневъдите търпят”, категоричен е изпълнителният директор на АСБ.

По думите му страната ни е сред малкото европейски държави, които не подпомагат достатъчно свиневъдния сектор и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас. Въпреки това приемът по извънредната мярка, която беше удължен до 17 август, ще даде глътка въздух на фермерите. Според представителя на сектора няма да има забавяне в изплащането на сумите.

“Да кажем, че като първа стъпка сме удовлетворени от подпомагането, но винаги има какво още да се направи по въпроса. Тук искам да припомня, че за последните две години най-големите производители на свинско месо като Испания, Германия, Франция, Белгия, Нидерландия, Полша са получили най-голямо подпомагане за своите свиневъдни сектори.

Докато на нас през този период ни се обясняваше как сектор “Свиневъдство” няма право на подпомагане по Ковид мерките, както и по минималната държавна помощ de minimis. Документите, които са публикувани на сайта на Европейската комисия (ЕК) в групата за наблюдение на свинското месо, ясно показват какви подпомагания са раздадени от държавите членки на производителите в различните държави. За съжаление България е една от малкото държави, която не е поискала подпомагане с национални средства за свиневъдството си”, обясни Димитър Михайлов.

Той отправи съвет към фермерите максимално бързо да подадат документите си, за да получат съответно максимално бързо помощта. "Хората наистина се нуждаят от тези средства. По регламент тази помощ трябва да бъде изплатена до 30 септември. Дори ако Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) обработи по-бързо получените апликации, вероятно фермерите ще може и по-бързо да си получат средствата”, убеден е изпълнителният директор на АСБ.

Както започна разговора ни, така и завършва - въпреки че кризисната помощ е едно добро начало за сектора, съвсем не е достатъчна - категоричен е Михайлов.

”Всяка помощ е добре дошла, но проблемите в сектора не може да се решат за половин или за една година. Нужна е цяла стратегическа политика”, заключи Димитър Михайлов.