За последните три години площите с боровинки и къпини са нараснали доста сериозно, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ.
 
Производителят цитира данни, предоставени му от Министерството на земеделието, според които към началото на 2018 г. у нас има 1050 дка с боровинки и около 1100 дка с къпини. От БАМ-Я също приветстват по-широкото им местно производство и дори правят постъпление те да влязат в схемата за зимните пръскания. 
 
„Интересът към боровинките у нас е голям, но знанията са почти нулеви. Тъй като те са много взискателни към почва, светлина и поливане, грешките са изключително големи, даже имаме вече първите фалити“, обяснява Петков.
 
Малинопроизводителят коментира бюлетин на Световната търговия с плодове и зеленчуци, според който доста сериозна испанска фирма, която отглежда боровинки, е фалирала под натиска на полското и румънското производство. Полша е сериозен играч и там вече има над 7 ферми с по 2–3 хил. дка. 
 
 
„Първоначалната инвестиция у нас е голяма – около 2500 лв. на декар. Големи са и рисковете от незнание, защото тази култура е доста капризна. Първите плодове се получават след 3–4 години в зависимост от посадъчния материал. Дори тогава добивът е в рамките на 30–50%. Доста хора с чакат и накрая остават разочаровани,“ споделя своя опит Петков.
 
Той самият е ходил на специализация в САЩ и Белгия. За съжаление, земеделците, които имат проблем с насажденията от боровинки, го търсят едва когато стане прекалено късно. По думите му в България има само няколко специалисти, затова от БАМ-Я планират да направят семинар на тази тема.
 
„Най-големите грешки се правят при подготовка на почвата. Съветите, които се дават, в много случаи коренно се разминават. Сещаме се за асоциациите само когато сме на зор. Членството в тях не е за подценяване, защото само тези, които знаят и слушат, правят премерени рискове“, убеден е производителят. 
 
Друг важен проблем е посадъчният материал, както при боровинките, така и при ягоди, малини и т.н. Според Петков на пазара има много нелоялни търговци, които предлагат посадъчен материал, с неизяснен произход, качество, сортове и т.н. А това може да доведе до нула резултатите от голямата инвестиция след няколко години.
 
„Първата крачка за сигурност е да се купува от лицензиран разсадник с необходимите документи. Тогава имаш право на рекламация или да потърсиш намесата на служби като Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и т.н. Евтиното винаги излиза по-скъпо“, заключава Петков.