Държавата не може да забрани вноса. Дори да се затегне контролът, пак ще се внася по-евтина гръцка стока, защото там се дават по-големи субсидии, сподели Спас Асалийски от град Петрич за Агри.БГ.

Какво вълнува производителите на плодове и зеленчуци?

Дребният производител отглежда различни култури на общо 20 дка – праскови, домати, патладжани, краставици, царевица, пъпеш, сливи. От години продава на борсата в Кърналово, където наскоро фермерите протестираха заради нерегламентирания внос.

„Много се внася и нашата продукция остава непродадена. Цените падат драстично. Този проблем е от години, просто сега назрява още повече. Работих в Гърция 15 години и имам поглед върху нещата. Там получават субсидии дори за стока, която се изхвърля“, обяснява Асалийски. 

От месец и половина той продава и на Фермерския пазар пред Министерството на земеделието всяка сряда. Твърди, че семейството му успява да се издържа само със земеделие, но въпросът е на каква цена.

„Като погледнем цените на борсата, те са почти същите като миналата година. Докато всички други стоки по магазините, дори заплатите някъде се вдигат. От друга страна, нашите разходи са по-големи – препаратите, водата, токът са по-скъпи, а продукцията си остава на същата цена“, жалва се земеделецът.

Асалийски припомня, че в района на Петрич тази година е имало градушки, които обаче не са го засегнали лично. Той и неговите колеги не застраховат, защото не могат да си го позволят. 

„И за работната ръка разчитаме единствено на себе си. В стопанството сме четирима души. Отглеждаме и малко животни – кокошки, кози, прасета. Сами произвеждаме сирене, мляко, месо, яйца. И навремето е било така – нашите баби и дядовци са живели на село, всеки произвежда различни неща и си разменят. Така и ние, няма да умрем от глад“, смее се производителят.