С поне две седмици ще закъснее черешовата реколта в най-южната част на страната през тази година, сигнализират фермери.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

„Вместо в средата на месеца, заради студеното време първите плодове ще бъдат на пазара в края на май“, прогнозира за Агри. БГ Исмаил Куртов, овощар от Петричко. 

Късните пролетни студове не са пощадили черешите и в този регион, между 30% и 40% от дърветата са поразени. Освен това местните овощари имат проблеми и с кафявото гниене. Дъждовете от последните дни най-вероятно ще компрометират допълнително реколтата. През последните години измръзванията стават редовни и поразяват насажденията, които цъфтят по-рано, отколкото в другите части на страната. 

В много малко райони на страната има череши, които не са пострадали от измръзване.

„Пораженията са много големи и почти никаква реколта не очакват овощарите в Североизточна България, както и в Югоизточна България“, коментира за Агри.БГ Коста Петров, който отглежда череши и праскови в Сливенско. 

Все още е трудно да се посочи цената, на която ще излязат черешите на пазара, но себестойността е около 3 лв./кг при средна реколта, сочат грубите сметки на Исмаил Куртов.

В това производство също поскъпнаха всички обработки, торовете и препаратите, но и тук работната ръка е най-големия проблем. За килограм набрани череши се плаща по лев, което е сериозен дял от общата себестойност. И пак няма кой да прибере черешите, дори миналата година част от реколтата е останала по дърветата.

„Всички тичат по чужбина заради по-високите надници, но и заради възможността трудовите борси в Западна Европа да плащат след селскостопанския сезон по високи обезщетения за безработица. Освен това там държавата мисли за производителите, дават се помощи, при нас всеки сам да се спасява“, разказва Куртов. 

Плодовете минават през 3-4 ръце докато стигнат до потребителите

Цената на черешите бързо набъбва до крайния купувач в зависимост от посредниците, през които минава. Много рядко се случва на сергията да се сложи череша първа ръка, купена директно от градината. Тогава цената е приемлива, но за съжаление на лице са повече търговци, които купуват и препродават на едро по борсите в София. 

От там купуват по-дребните търговци и след като плодът е минал през 3-4 ръце, няма как цената да е ниска за потребителите, обясняват фермерите.

Все пак някои посредници умишлено завишават цените, което рефлектира върху производителите, както и върху купувачите, става ясно от думите на петричкия производител, който е убеден, че без подпомагане от държавата браншът трудно може да се справи с предизвикателствата. 

Пазят черешите от студовете в оранжерии

Първите български череши, произведени в оранжерия вече са на пазара по 25 лв./кг и въпреки високата цена са вървели добре по празниците, споделя Коста Петров.

Плодовете са отгледани в полиетиленова оранжерия на негов колега в сливенското село Самуилово. За да запази плода, собственикът е палил печки в големите студове. 

През миналата година у нас на едро цената в Сливенския край е била около 3.50 лв./ за хубавите череши, все още е рано да се каже каква ще бъде тази година.

Производители от Испания, с които контактува Петров, са заявили в телефонен разговор, че няма да пускат ранните череши на по-малко от 25 евро/кг.