Интересът към памука се увеличи, доста хора започнаха да отглеждат памук без да разбират, само заради високата субсидия за култура. Това каза за Фермер.БГ Митко Стоилов, който отглежда 100 декара памук в Ямболското село Победа.
 
 
„Няма проблем в отглеждането на памук, защо трябва да има? Памукът е малко като рапицата - нали и рапица не се гледаше, но се наложи като култура в България и сега хората си я отглеждат“, коментира производителят.
 
По думите му отглеждането на памук не е никак трудно, но трябва да се спазват няколко стъпки и да се извършат няколко мероприятия, за да се радваш на продукция и успех. 
 
„На първо място е почвената проба – тя е задължителна преди да се направи сеитбата. Хубаво е да се хвърля бор, при нас почвите са бедни на бор и тази година хвърляхме доста. По принцип памукът е сухоустойчиво растение, затова най-голямото производство е в Казахстан“, обясни той. 
 
Стоилов добави, че памукът трябва да се сади на по-голяма гъстота - 4-6 см разстояние между растение. 
 
„Колегите, които сеят в момента, не правят почвен анализ, сеят просто за артикул, а не за продукция. Не искам да обиждам никой, но това е самата истина и всеки се досеща защо го правят. Хубава култура е, скъпа е, може да се изкарват пари, но трябва да се спазват тези неща“, допълни той.
 
Той разказа, че вече няма проблем с прибирането на реколтата, както преди, защото е закупил памукокомбайни. Има технология, с която когато реколтата е готова за прибиране се напръсква, листата опадат и остава само топчето памук. 
 
„В момента памукът цъфти и предстои брането му. Той е стратегическа суровина и ще се наложи все повече в страната ни, а и е добър предшественик на пшеницата и ечемика, въпреки че късно освобождава площите“, коментира памукопроизводителят.