Изкупните цени на черешите тази година са по-ниски, а като си "на светло" си по-малко конкурентоспособен от „сивия сектор“. Това са тревогите на черешопроизводителя от кюстендилкото село Невестино, споделени пред БГНЕС.

Изкупната цена на кюстендилската череша пада до 0,80 лв./кг

В Кюстендилска област черешовите масиви са около 17 000 дка, а много от производителите предават черешите си на едни и същи преработватели от години. Този сезон изкупната цена стартира на 0.75 лв. - 0.80 лв. Традиционно в хода на кампанията тя пада още. Това притеснява и черешовия стопанин от Невестино, защото трудно ще има някаква печалба при тази ситуация.

На берачите се плаща по 0.35-0.40 лв./кг за череши за преработка и по 0.45-0.50 лв./кг за тези за прясна консумация, а черешата се изкупува на 0.75 лв./кг до 1 лв./кг, пресмята производителят.

Людмил Димитров:Като членове на сдружението донякъде имаме гаранция, че ще си продадем продукцията, но като сме „на светло“, имаме повече разходи по прибирането и реализацията на реколтата – всичко минава по банков път. Така сме и по-малко конкурентоспособни на колегите от „сивия сектор“.

Друг голям проблем за черешобера тази година е дъждът, който напуква плода и сваля качеството му.

Реколтата е сравнително добра, но проблем ни създават дъждовете, трудно се бере в такова време, а и самата череша се напуква. В момента се търси череша за прясна консумация, а моята череша е дребна и не може да бъде изкупена като такава", споделя Людмил.

Той отглежда доста сортове череши и смята, че това донякъде е грешка, а гаранция за изкупуване на продукцията никой не може да ти даде. Черешопроизводителят определя бизнеса си като труден особено когато работиш легално.

По думите му берачи се намират, тъй като доста се върнаха от чужбина заради пандемията. С болшинството от тях се сключват еднодневни договори. В черешовите градини на Людмил край Невестина беритбата продължава и в дъжда, а желаещите да обират реколтата са предимно пенсионери, споделя още стопанинът.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Държавната помощ за изкупуване на череши – с по-широк обхват

Реколтата от зеленчуци: 20% срив за една година

Реколта 2020: Берат първите кайсии