Земеделското министерство официално има от днес пети зам.-министър и това е Чавдар Маринов, който беше изпълнителен директор на Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ).
 
 
Със заповед на премиера Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов, съобщи правителствената пресслужба.
 
Чавдар Маринов е завършил Тракийския университет в Стара Загора със специалност "Животновъдство", има и придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалност "Финансов мениджмънт и маркетинг“ от Висше училище по застраховане и финанси в София, показва кратка биографична справка.
 
В периода 2007-2017 г. е заемал редица експертни длъжности в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Министерството на земеделието и храните. От 2018 г. е изпълнителен директор на Българката асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.
 
"Ресорът на Чавдар Маринов като заместник-министър ще бъде свързан с осъществяването и изпълнението на националната политика и политиката на ЕС в областта на растениевъдството и биологичното производство; управлението на дейността на риска и кризите, насочена към противодействие и компенсиране на щети при неблагоприятни климатични събития", допълниха от пресслужбата.
 
Решението за назначаване на пети зам.-министър с ресори "Плодове и зеленчуци" и "Биопроизводство" беше взето след редица протести на производители и браншови организации. След преговори те постигнаха споразумение с бившия вече земеделски министър Румен Порожанов за назначаване на ресорен зам.-министър, който да отговаря за политиката в тези сектори и да бъде предложен от тях.