В България биопродукцията по-трудно се реализира заради пазара. Това каза Петя Казакова, биопроизводител от село Драчево, община Средец за Фермер.БГ.
 
 
„Цените, на които предлагаме нашата продукция са био лешник с черупка на 14 лв./кг и био лешник ядка – 28 лв./кг. Дори на пазара в Бургас продават обикновения лешник на 40 лв./кг“, коментира производителят.
 
Петя Казакова и съпругът й Стефан Казаков обработват общо 40 дка с лешници. По нейни думи, проблемът с работната ръка все още съществува.
 
„Трудно се намира качествена работна ръка. Затова и ние разчитаме на себе си. Съпругът ми, който също е земеделски производител, обработва насажденията, с необходимата техника, а аз помагам с брането на лешниците и почистването им и реализацията на продукцията“, обясни производителят.
 
Градината на младото семейство за първи път дава добив от 250 кг.
 
„Лешниковите ни насаждения не се пръскат и торят. Изцяло биосертифицирани са. Био лешниците са с отлични вкусови качества, за което засвидетелстват и нашите доволни клиенти. Понякога имаме и проблеми, но това не ни спира да се борим с трудностите, които срещаме“, заключи Казакова.
 
Сертифициращ орган за качеството контролира стопанството два пъти годишно, в продължение на пет години.