По-слабо производство на царевица у нас и същото като миналогодишното на слънчоглед прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Цените на културите през настоящата стопанска година се очаква да се повишат.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

По текущи оценки на САРА реколтираните площи с царевица през тази година ще бъдат около 550 хил. ха, което е с 4% под предходната. Въпреки добрите природни условия по време на вегетацията, сушата през критичния юли и пестеливата агротехника през настоящата година дават основание средните добиви да се оценяват текущо на 600 кг/дка, а общото производство да достигне 3,3 млн. тона. 

През 2021 г. производството възлизаше на 3,38 млн.тона. По прогнози на JRC-Mars добивът ще е 655 кг/дка, докато средните добиви за ЕС могат да паднат с 8% на годишна база до 725 кг/дка. 

При слънчогледа се очаква запазване на високия дял на площите до 840 хил. ха, което е с 1% нагоре в сравнение с миналогодишните. Оценката на анализаторите за реколтата 2022/23 е да варира между 1,89-1,94 млн. тона при среден добив от 230 кг/дка. Производството се оценява да бъде като миналогодишното. Прогнозният добив според JRC-Mars е 235 кг/дка, докато за ЕС той се изчислява на 218 кг/дка. 

Анализатори: Средните пазарни цени при царевицата от място (Централна България) се предвиждат на около 660 лв./тон, а при слънчогледа (Североизточна България) - 1300 лв./тон. 

Експертите подчертават, че изкупните цени на пролетните култури за новата реколта ще останат високи заради притесненията от неблагоприятното отражение на горещините в Европа, войната в Украйна, високата икономическа инфлация и растящите производствени разходи.

„Износът за пазарната 2021/22 г. (юни-май) на пшеница се равнява на 5,15 млн. тона, ечемик – 431 хил. тона, и 278 хил. тона рапица. Средните износни цени са 250 евро/тон при пшеницата, 236 евро/тон за ечемика и 572 евро/тон при рапицата", съобщават още от САРА.

По данни на USDA новата реколта в световен план се очаква да бъде добра на фона на високите цени за производство, горещото време и войната в Украйна. Оценката за прибраната царевица е 1,19 млрд. тона (2,5% под ожънатото през 2021 г.). Производството на слънчоглед може да падне до 50,4 млн. тона, заради двойното понижение в Украйна.