Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” - Русе за поредна година  отбеляза деня на лозаря Трифон Зарезан.
 
 
Честването е известно като първият земеделски празник, който поставя началото на земеделската работа за настоящата година. Тържеството този път бе организирано съвместно с Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев”.  
 
По традиция в опитното лозе на института се събраха гости и домакини, които извършиха ритуала по зарязването на лозето. На тържественото зарязване присъстваха председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов, директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Борислава Братоева, агрономи, кметски наместници и представители от други институти, съобщиха от ИЗС "Образов чифлик" за Фермер.БГ.
 
 
На събитието директорът на института доц. д-р Галина Дякова поздрави колектива и пожела на всички успешна година и добра реколта.
 
„Ние не сме крупни производители на грозде и вино, но имаме основание да празнуваме, защото тук са създадени прекрасни десертни сортове с изключителни качества, търсени не само в България, а и в цял свят. Последните ни сортове са винени, аналози на традиционните  бели сортове, но с изразена устойчивост на болести, което ще се наложи за производство на екологично чисти вина. Това е основание да сме горди от постиженията си, ние сме преди производителите на вино”, подчерта Дякова. 
 
По думите й секторът е от изключително значение за България.
 
 
Събитието беше съпроводено от артистично изпълнена художествена програма, посветена на Трифон Зарезан, а танцов състав Зора внесе настроение на празника  с ритмите на народните танци и  своите изящни изпълнения.
   
Водосвет за здраве и берекет отслужи отец Илчо от Русенската митрополия.