Националните доплащания трябва да стимулират слабите производства.

Това коментира пред журналисти на Националния събор на овцевъдите земеделският министър в Служебния кабинет проф. Иван Станков.

Според министъра на Служебния кабинет зърнопроизводителите получават достатъчно директни плащания за обработваема площ. Защо трябва да имат и национални доплащания?, попита риторично Станков.

Националните доплащания са за стимулиране на слабите сектори, които не са осигурени с директни плащания. Ако е необходимо, такива средства може да бъдат заделени, но това ще е задача, която трябва да реши следващото правителство, посочи още проф. Иван Станков.

В новата Обща селскостопанска политика ще има нова схема за получаване на субсидиите от земеделските производители, като в основата стои въвеждането на таван на плащанията. Зърнопроизводителите, които вземаха 5, 10 дори до 30 млн. евро субсидии, след 2014 г. ще могат да вземат  максимум 300 хил. евро, колкото ще бъде таванът, посочи още проф. Станков.

Министърът коментира и напредъка в разработването на Програмата за развитие на селските райони през следващия период. Програмата беше изключително забавена. По нея трябваше да се работи още преди година, но нещата са забавени. Сега обаче се полагат максимални усилия да се навакса с времето – създадени са работни групи, раздадени са задачите и до голяма степен се компенсира забавянето.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!