Няма нови констатирани случаи на заболяването Син език на територията на страната от края на 2014 година, заяви в интервю за Фермер.БГ проф. Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска към БАБХ след като от Българския ветеринарен съюз съобщиха за Фермер.БГ, че има животни със симптоми на Син език във Врачанско.

 

Проф. Ликов, от БВС съобщиха за овце със симптоми на болестта Син език в село Галиче, обл. Враца. Каква е вашата информация за случая?
Всъщност става въпрос за заразна ектима по овцете и козите. Това е вирусно заболяване. То е нещо като шарката по овцете и козите, наблюдава се по устата, по вимето, по меките части на корема, с пустусли. Това заболяване не е смъртоносно, няма нищо общо със Синия език и това нещо е потвърдено лабораторно. Изследвани са пробите, доказано е, че в тези проби няма наличие на жив вирус Син език.

[news]

Възможно ли е в момента да има Син език?
Просто не е възможно да е Син език, защото болестта се предава от куликуиди. Това са хапещи насекоми, а такива хапещи насекоми няма от края на месец ноември. Инкубационният период при Синия език е най-много 20 дни, тоест, ако беше Син език, тези овце трябваше да бъдат ухапани още в началото на февруари. А в началото на февруари е изключено да има куликуиди.


През януари и февруари имаше топли дни, възможно ли е да са излезли насекоми?
След това имаше на два пъти две много сериозни застудявания за по два - три дни, с много минусови температури, при които куликуидите на територията на България не могат да оцелеят. На Юг от нас, в Гърция, там вече към Средиземноморието куликуидите преживяват. И през пролетта, когато стане сезонът, ветрове, които ще духнат от юг, ще докарат тези куликуиди тук в България. Тогава може Синият език да стартираотново. С ваксинацията, която се провежда в момента обаче, популацията ще бъде ваксинирана в рамките на 80-90 %, което няма да позволи да се развие една нова епидемия от Син език серотип 4.

 

Кое е най-важното, което ние трябва да съобщим на животновъдите и на фермерите, които имат говеда и овце? 
Фермерите трябва да знаят, че след като животните се ваксинират, тоест овцете еднократно а говедата двукратно, те ще притежават достатъчен имунитет, за да не бъдат заразени през следващия сезон от април до края на октомври-ноември.

 

Всички животни ли ще се ваксинират?
За всички възрастни животни ще има ваксина. Само тези, които подлежат на клане, няма да бъдат ваксинирани.


За козите разбираме, че няма да има ваксина? Предвижда ли се занапред да бъдат ваксинирани, защото те също са потенциално поставени под риск и имаше и загуби при козите миналата година?
Загубите са съвсем минимални и не се считат за резервоари на вируса. Освен това те боледуват много по-рядко и не показват някакви клинични признаци. Така, че за сега козите няма да бъдат ваксинирани. Освен това ваксината е предназначена само за овце и говеда. Важно е да се отбележи, че до сега не са наблюдавани странични нежелани реакции при приложението на ваксината – подуване, повишаване на температурата и т.н., тоест тази ваксинация се понася много добре от животните.

Как върви към момента ваксинацията?
Ваксинацията започна. До сега са ваксинирани около 18 000 овце. И в рамките на две - три седмици ваксинацията ще приключи. Участват 750 практикуващи ветеринарни лекари, които са сключили договори с Областните служби по безопасност на храните.

Доставени ли са ваксините в цялата страна?
Вчера са пристигнали и последните ваксини в североизточна България.


Тоест ако не днес, то утре ще може да започне ваксинацията във всички региони?
Да!

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!