Държавен фонд Земеделие е подписал към момента 337 договора за проекти по мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства по Програмата за развитие на селските райони. Това обяви на семинар в рамките на БАТА АГРО Пролет 2016 Владислав Цветанов от Дирекция Развитие на селските райони в Земеделското министерство, предаде Фермер.БГ. 
 
Още 220 проекта са одобрени, но все още недоговорирани. Административни проверки се правят на още 218 проекта.
 
Размерът на одобрените разходи по тези проектни предложения е около 100 млн. евро.  
 
По мярка 4.1 точките гравитират около 41, с тенденция за спаданат. Възможно е да достигнат и 40, има минимален шанс да достигнат и 39, но все още е рано да се каже дали ще паднат до 39, посочи в отговор на Фермер.БГ Антон Аспарухов от Дирекция Развитие на селските райони. 
 
Гледа се с какъв брой точки е последното проектно предложение, което попада в рамките на бюджета. На практика всички заявления за подпомагане с този брой точки попадат в групата на заявленията за подпомагане, които на практика следва да бъдат одобрени. В зависимост от обявената черта – там, където е последното проектно предложение, ще влезе цялата група заявления, които имат равен брой точки с това последно заявление", обясни Владислав Цветанов. 
 
Обработват се проекти в рамките на 130 % от бюджета в рамките на приема по мярка 4.1.