„Чудната градина” – така се нарича първата в страната оранжерия, в която работят хора с интелектуални затруднения. Социалното предприятие е без аналог у нас.
 
 
Възниква преди повече от година в Добрич в резултат на дългогодишния труд на фондация „Свети Николай Чудотворец”. През ноември миналата година „Чудната градина” получи от община Добрич терен от близо 4 дка, на който започват да се отглеждат зеленчуци, овошки и цветя. 
 
„Първата реколта от лук и чесън вече е заложена и предстои да я изнесем на фермерския пазар в Добрич”, не крие задоволството си Мария Методиева, председател на УС на фондация „Св. Николай Чудотворец”. Тя допълва, че в момента събират семена от декоративни тикви и кратунки, за да може да се уплътни работното време на 22-мата заети в оранжерията. Още през пролетта на 2018 г., докато чакаха терен за изграждане на оранжерия, хората с увреждания засадиха и отгледаха девет вида цветя, сред които петунии, върбинки, циганчета, богородички. 
 
 
През ноември м.г. общинските съветници на Добрич дадоха официално разрешение за изграждане на оранжерия върху терен от около 4 дка и новото предприятие беше официално открито. Следва период на усилена работа по подравняване и почистване на терена. Въпреки че трудът на оранжерийната площадка не спира, „Чудната градина” се нуждае от малък трактор за работата си, допълва Мария. „Теренът е пълен с камъни, трябва да ги пренесем, да почистим, да изравним и да облагородим почвата. Физически се оказва трудоемко.
 
Отдолу има много глина и трябва да положим сериозно количество хумус, който също е много скъп”, не крие трудностите неуморната дама. Категорично обаче никой няма намерение да се отказва, тъй като пролетта идва и първите зеленчуци и теменужки трябва да се изнесат. 
 
Безспорен успех за „Чудната градина” е наемането на 22 души на работа по две програми на Агенцията по заетостта. „В средата на януари успяхме да подадем изисканите документи в бюрото по труда в Добрич. Заявихме желанието си да назначим 22 души с увреждания, от които 18 с интелектуални затруднения. 12 са работните места на 8 часов работен ден, а 10 души ще работят по 4 часа”, пояснява Мария Методиева. Добрата новина за одобрението пристига седмица по-късно. „Представяте ли си? Те ще имат работа в продължение на 30 месеца. Това са хора, които никой не е пожелал да наеме”, пише Мария в социалните мрежи. 
 
 
Тя споделя още, че мечтата й за създаване на социално предприятие за хора с увреждания, в което те да полаган достоен труд, се е зародила преди 15 години. Една от стъпките към осъществяването на тази мечта е спечеленият проект в конкурс за най-добър бизнес план, организиран от банка в България.
 
Този бизнес план се оказва уникален и единствен по рода си и от фондация „Св. Николай Чудотворец” запретват ръкави за осъществяването му. „Чудната градина” показва модел, в който хората с интелектуални затруднения могат да бъдат ценни както за себе си, така и за обществото, да работят и да се чувстват полезни и пълноценни. „Проектът е с начало, но без край, защото градината ще бъде допълвана с други дейности и облагородявана”, категорична е още Мария Методиева.