Новите технологии все повече са необходими на фермерите, за да организират работата в стопанствата си. 
Румънският фермер Стефан Станеску искал да използва мониторингова система, с която да следи потреблението на гориво в стопанството си, но ударил на камък. 
 
 
„Търсих навсякъде – от GPS компаниите  до малките фирми, които се занимават с това и нищо. Никой не разполагаше с интегрирана система за управление в тази насока за земеделието“, разказва той. 
 
По това време братовчед му изучавал технологии и двамата решили сами да направят необходимата система. Те създали мобилната апликация AgriSo, която да е в полза на фермерите. 
 
Апликацията може да се ползва от малки, средни и големи ферми, като използва сателитна връзка, за да се свърже машините в стопанството. 
Новите машини, които имат бордови компютърни системи, могат да направят лесна връзка със софтуера, а на старите трябва да се постави GPS устройство, пише ec.europa.eu. 
 
 
Фермерите могат да използват апликацията, за да наблюдават  потреблението на гориво на всички машини във фермата, но това може да става и за всяка по отделно. Измерва се скоростта на машината и часовете, в които не работи, но с включен двигател. 
 
Приложението помага също и да се оптимизират производствените разходи, като показва дали има ненапръскани площи. Показва и границите на полето, за да се избегне преминаването извън тях по време на жътва или сеитба. 
Апликацията, която може да се използва от компютър, таблет или смартфон, генерира доклади за производствените разходи за година на конкретен парцел. 
 
По този начин фермерът може да има пълен контрол върху това, което се случва на полето, без да е там, а освен това по данни на създателите на AgriSo, разходът на гориво се намалява с до 25 процента.