Жътвата на ечемик н крайморските общини Шабла и Каварна вече приключи. На финала са и земеделските производители от Крушари и Балчик. 


Близо 80 % от ечемика в Добричка област вече е пожънат. Средният добив възлиза на 547 кг/дка, сочат данните на областната земеделска служба. През настоящата стопанска година площите с тази култура са по-малко и възлизат на 20 000 дка. Това количество представлява едва 1,5 % от общия размер на площите с пшеница в Добруджа, които са 1 млн.300 хил. дка.


„Ечемикът вече не е изгоден за отглеждане”, коментира земеделският производител Петър Димитров от с.Царичино, Добричка област, който отдавна е спрял да сее този вид зърнено-житна култура. Според него през настоящата година и пшеницата няма да е печеливша култура и това ще се докаже от цената на зърното. Към момента са ожънати около 5 % от посевите с пшеница в Добричка област.

Жътватаа е започнала в четири от осемте общини – Шабла, Каварна, Балчик и Ген.Тошево. Първите резултати възлизат на 530 кг/дка, т.е. по-ниски от миналогодишните. Проблемите от есента и зимата на 2018 г., както и през тази пролет категорично се отразиха върху състоянието на културата. По-добри добиви се очакват от пшениците, засети след предшественик слънчоглед, прогнозира още Петър Димитров. 


През лятото на 2018 г. житната реколта беше с 30 % по-слаба от предходната година. Все още кампанията по прибиране на пшеница не е в разгара си, но земеделските производители не очакват рекорди.