Река Лева, която в долното си течение носи името Въртешница, пресъхва. Процесът започна още през лятото на миналата година, когато вместо традиционния минимум през август и септември хората с тревога забелязали, че в каменистото корито водата изчезва.

Режимът за биене на сонди се облекчава

„Още през март-април, когато по принцип винаги е била пълноводна, тя едва ли имаше и 10 сантиметра вода. От тогава лека полека изчезна. Сега положението е плачевно. Река просто няма. Това между камъните са само локвички, които не знам дали да ни дават надежди, или не, че след повече от 5 месеца водата в коритото й най-после ще се върне”, обяснява местният жител Илко Илиев.

река

Реката, която извира от 1220 метра надморска височина във Врачанския Балкан и минава през землищата на две общини преди да се влее в река Ботуня, се ползва предимно за напояване на зеленчукови градини в района. Пресъхването й за второ поредно лято тревожи стопаните.

„Имам кладенец и това ме спаси тази година, въпреки че се наложи да ползвам помпа и генератор, тъй като там нямам ток. Закърпих положението някак, но дори не смея да си помисля какво ни чака догодина, ако и тази зима се окаже безснежна и реката не се върне”, коментира Велко Величков, който има зеленчукова градина по поречието на Лева и досега е разчитал на нея.

река

Реката на практика е пресъхнала в средното си течение. Малко преди село Бели извор, където в нея се вливат притоци, тя се съживява. Все пак далеч не може да изпълни функцията си на основен приток на другата, голямата река Ботуня, която също се ползва за поливане в землищата на 8 населени места.