Предстои дебат за производството на биогорива след 2020 г. на ниво Европейски парламент и Европейска комисия. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на големи американски компании, които имат интерес за инвестиции в българското селско стопанство и хранително-вкусова промишленост. 

България настоява да се запазят изискванията за производство на биогорива

По време на срещата бяха обсъдени и плановете за разширяване на инвестициите на фирма, която вече има бизнес у нас. 
В петък зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева  откри българо-американска конференция на тема „Безопасност и съответствие на продуктите за износ в САЩ“ . 
 
 
Според статистическите данни аграрният стокообмен между България и САЩ възлиза на 104,2 млн. долара през 2016 г. Това е с 5,7% над нивото от 2015 г., като българският износ за САЩ нараства с 1,7%, до 80,5 млн. долара, а вносът оттам - с 22,1% до 23,7 млн. долара. Така през 2016 г. се формира положително търговско салдо за България в размер на 56,8 млн. долара. 
 
Водещите селскостопански продукти в българския износ за американския пазар са тютюнът и слънчогледът, при който през 2016 г. се отчита ръст от близо 23% спрямо 2015 г. в стойностно изражение, следвани от сирена и извара, преработени зеленчуци, хлебни, тестени, сладкарски или бисквитени продукти. Най-значителен в стойностно изражение е вносът от САЩ на спиртни напитки и продукти, използвани като суровини за хранително-вкусовата промишленост.